Hoe werkt een crematie?
Crematie in het Westland - Wat zijn uw wensen en mogelijkheden?
Tegenwoordig kiezen er steeds meer mensen bewust voor cremeren. Vandaag de dag wordt er in ruim 68 % gekozen voor een crematie. Dit komt onder andere omdat cremeren bekender is geworden en dat cremeren vaak goedkoper is dan begraven.
Voorbereiding op de crematie
Voordat de crematie plaatsvindt, worden er diverse voorbereidingen getroffen. Nabestaanden bespreken met de uitvaartverzorger de wensen rondom de afscheidsdienst, de keuze voor een kist of lijkwade, en eventuele persoonlijke elementen zoals muziek of sprekers. Deze fase is essentieel om het afscheid persoonlijk en betekenisvol te maken.
Wat is cremeren nu eigenlijk?
Cremeren is het proces van het verbranden van een lichaam. De crematie, vindt plaats in een speciaal ingericht crematorium waar een speciale verbrandingsoven aanwezig is .
Het crematie proces
Het lichaam wordt op de dag van cremeren naar het crematorium gebracht waar vaak nog een afscheidsdienst wordt gehouden. Na deze dienst wordt de uitvaartkist met de overledene naar de ovenruimte gebracht. Op verzoek is het mogelijk dat een aantal familieleden bij de ovenruimte aanwezig zijn.
Er wordt altijd maar één lichaam tegelijk gecremeerd en bij elke crematie wordt een vuurvaste steen met een uniek identificatienummer op de kist of lijkwade geplaatst. Dit steentje met nummer blijft altijd bij de as van de overledene en gaat ook mee in de urn.
Het proces van cremeren is tegenwoordig volledig geautomatiseerd.
De duur van de crematie hangt af van een aantal factoren. Zo is de de grootte van het lichaam en het soort hout van de kist dat wordt gebruikt van invloed. Over het algemeen duurt het proces ongeveer 1,5 uur. De temperatuur in de crematieoven stijgt tot ongeveer 1100 graden Celsius. Nadat de oven is afgekoeld haalt de medewerker van het crematorium alle as voorzichtig uit de oven met een speciaal instrument.
Hij verwijderd alle as en al het andere materiaal zoals kunst heupen of kronen, in een metalen container. De metalen worden apart opgeslagen en de as gaat in een speciale machine die de as tot poeder verpulvert.
Bij de meeste crematoria worden de metalen die tussen de as aanwezig waren verzameld en verkocht, waarbij de opbrengst jaarlijks aan een goed doel wordt geschonken.
Na de crematie: asbestemming
Na de crematie wordt de as in een asbus geplaatst en gedurende vier weken bewaard in het crematorium. Deze wettelijke bewaartermijn geeft nabestaanden de tijd om na te denken over de bestemming van de as. Nabestaanden kunnen de asbus vierweken na de datum van crematie ophalen; een van de redenen voor deze wachttijd van vier weken is om mensen de tijd te geven om na te denken over wat ze met de as willen doen en om te voorkomen dat ze emotionele beslissingen nemen waar ze later spijt van kunnen krijgen.
Mogelijke asbestemmingen zijn:
Bijzetting in een urnenmuur of -graf: Een vaste plek op een begraafplaats waar nabestaanden de urn kunnen bezoeken.
Verstrooiing op een strooiveld: Op het terrein van het crematorium of een andere daarvoor bestemde locatie.
Thuis bewaren: In een urn of ander gedenkobject, zodat de overledene dichtbij blijft.
Verwerking in sieraden of kunstobjecten: Een deel van de as wordt verwerkt in een persoonlijk aandenken.
Uitvaartverzorging Puur Westland begeleidt nabestaanden bij het maken van een keuze die past bij hun wensen en die van de overledene.
Persoonlijke begeleiding, hoe kunnen wij u helpen?
Het organiseren van een crematie is een emotioneel proces waarbij veel komt kijken. Uitvaartverzorging Puur Westland staat klaar om nabestaanden te ondersteunen bij elke stap, van de eerste bespreking tot de uiteindelijke asbestemming. Met aandacht, respect en betrokkenheid zorgen wij voor een waardig afscheid.
Uitvaartverzorging Puur Westland help u graag bij het maken van de juiste keuzes.
Wilt u mee informatie over cremeren? Neem gerust contact met ons op, onze ervaren uitvaartverzorgers helpen u graag verder.
Update 24 april 2025