Wat gebeurt er met huisdieren na het overlijden van hun baasje?

Rob Rietveld • May 3, 2025

Wat gebeurt er met huisdieren na het overlijden van hun baasje?


Voor veel mensen zijn huisdieren volwaardige gezinsleden. Ze bieden troost, gezelschap en onvoorwaardelijke liefde. Maar wat gebeurt er met een hond, kat of ander dier als hun baasje overlijdt? Het is een vraag die in de praktijk regelmatig voorkomt, en waar niet altijd meteen een antwoord op is.
Als uitvaartverzorger in het Westland komen wij van
Uitvaartverzorging Puur Westland deze situatie geregeld tegen. In dit artikel delen we praktische informatie, maar ook emotionele overwegingen over wat er gebeurt – of geregeld kan worden – voor huisdieren na een overlijden.


Een vergeten vraag in een verdrietige tijd


Na een overlijden komt er veel op nabestaanden af: emoties, regelzaken, keuzes rondom de uitvaart. In die wirwar van taken wordt het huisdier soms over het hoofd gezien. Terwijl ook een hond of kat ineens zonder vertrouwde mens achterblijft – vaak in verwarring of zelfs rouw.
De vraag “Wat gebeurt er met het huisdier?” lijkt klein, maar heeft grote impact. Voor het dier zelf, maar ook voor de mensen eromheen.

 

Reageert een huisdier op het overlijden van een baasje?


Hoewel dieren op een andere manier rouwen dan mensen, merken we dat ze de afwezigheid van hun baasje wél degelijk voelen.
Honden kunnen onrustig worden, stoppen met eten, piepen of steeds naar de voordeur lopen. Katten trekken zich vaak terug. Sommige dieren zoeken juist extra contact.

Als uitvaartondernemer merk ik regelmatig dat een hond bij een afscheidsdienst aanwezig wil zijn, of voortdurend in de buurt blijft van de kist. Het zijn tekenen van betrokkenheid – en van verlies.

 

Wie zorgt er voor het huisdier na overlijden?


In de beste gevallen is er vooraf iets geregeld: een buurvrouw, familielid of vriend(in) die het dier kent en opvangt. Maar vaak is er geen regeling. Dan moeten nabestaanden direct beslissingen nemen.
De volgende mogelijkheden komen in de praktijk veel voor:


- Opvang door familie of vrienden

Dit is meestal de eerste stap: iemand uit de kring van de overledene neemt de zorg tijdelijk of blijvend over. Het helpt als die persoon het dier al een beetje kent. Vooral voor oudere dieren is een vertrouwde omgeving belangrijk.


- Overdracht via een dierenorganisatie

Is er niemand beschikbaar in de directe omgeving, dan kunnen opvangorganisaties zoals het Dierentehuis of dierenambulance helpen. In Westland en omgeving zijn er meerdere betrouwbare opvangplekken die in dit soort situaties kunnen bijspringen. Wel is het belangrijk dit snel te regelen – dieren raken gestrest als ze te lang alleen blijven.


- Vastleggen in een testament of wilsbeschikking

Steeds meer mensen kiezen ervoor hun huisdier op te nemen in hun testament of uitvaartwensen. Dit kan gaan over wie het dier mag opvangen, maar ook over financiële ondersteuning voor verzorging of medische kosten.

 

Huisdieren en de uitvaart: mag dat?


Een vraag die we regelmatig krijgen is: Mag mijn hond of kat aanwezig zijn bij het afscheid? Het antwoord: meestal wel.
Bij veel uitvaartlocaties in het Westland is een huisdier welkom, mits dit vooraf wordt besproken. Een rustige hond die altijd bij de eigenaar was, mag soms zelfs even bij de kist zitten. Voor nabestaanden kan dat een troostende gedachte zijn.

Ook een subtiel ritueel – zoals het meenemen van een halsband of voerbakje naar de dienst – helpt bij het afscheid nemen. Zeker als het dier belangrijk was in het leven van de overledene.

 

Emotionele band en praktische gevolgen


Voor sommige mensen is hun hond of kat letterlijk hun ‘maatje’. Denk aan ouderen die alleen wonen, of mensen zonder directe familie. Na hun overlijden is het dier niet alleen achterblijvend, maar ook een drager van herinneringen.

Daarom is het belangrijk dat uitvaartverzorgers, maar ook notarissen en zorgverleners, actief aandacht vragen voor dit onderwerp.
Het regelen van de zorg voor een huisdier is geen detail, maar een essentieel onderdeel van het afronden van een leven.

 

Huisdieren opnemen in je uitvaartwensen


Bij Uitvaartverzorging Puur Westland merken we dat steeds meer mensen hun huisdier bewust meenemen in het gesprek over hun uitvaart. Dat kan op verschillende manieren:

  • Aangeven wie voor het dier mag zorgen
  •  
  • Een klein bedrag nalaten aan de nieuwe eigenaar
  •  
  • Wensen rondom het afscheid (bijv. aanwezigheid van het dier)
  •  
  • Instructies over verzorging of voeding


Dit soort wensen kunnen worden opgenomen in een wilsverklaring of besproken tijdens een voorgesprek. Het geeft rust, zowel voor uzelf als voor de mensen die achterblijven.

 

Een praktijkvoorbeeld uit het Westland


Laatst begeleidden we een uitvaart in 's-Gravenzande waarbij de overledene, een oudere alleenstaande vrouw, een hondje had dat haar alles was. In overleg met de familie werd het dier betrokken bij het afscheid. Hij zat op een kussen naast de stoel van de dochter tijdens de dienst.
Na afloop werd hij liefdevol opgenomen door een vriendin van de overledene. Omdat dit vooraf besproken was, kon alles snel en rustig geregeld worden.

Het maakte het afscheid niet alleen verdrietig, maar ook mooi – compleet.

 

Tot slot: ook huisdieren verdienen aandacht bij afscheid


Als uitvaartverzorger in het Westland weten wij hoe belangrijk het is om álle aspecten van een leven mee te nemen in het afscheid. Huisdieren maken daar onlosmakelijk deel van uit.
Of u nu zelf eigenaar bent van een dier, of een uitvaart regelt voor iemand met een trouwe viervoeter: denk aan de zorg voor het dier, en neem de tijd om hier aandacht aan te geven.

Bij Uitvaartverzorging Puur Westland helpen we u hier graag bij. We denken mee over praktische oplossingen, begeleiden bij het vastleggen van wensen, en zorgen dat ook het huisdier op passende wijze wordt meegenomen in het geheel.


Wilt u uw uitvaartwensen bespreken, inclusief de zorg voor uw huisdier? Neem dan gerust contact met ons op voor een persoonlijk voorgesprek.

 



Meer berichten

By Rob Rietveld May 9, 2025
De eerste Moederdag na haar overlijden kan overweldigend aanvoelen. Wat ooit vanzelfsprekend was, is er ineens niet meer.
Uitvaartverzorger in Poeldijk
By Rob Rietveld April 26, 2025
Persoonlijke en deskundige uitvaartverzorging in Poeldijk. Puur Westland begeleidt u stap voor stap bij een waardig afscheid.
Nagesprek uitvaart
By Rob Rietveld April 22, 2025
Een afscheid stopt niet op de dag van de uitvaart. Bij Puur Westland bieden wij ook nazorg en begeleiding.