Een overlijden melden - Wat te doen
Overlijden melden - Wat te doen als iemand is overleden
Je dierbare is overleden, verdriet, ongeloof, liefde, woede, onbegrip, heimwee...
Een scala aan emoties gaan er door je heen, maar je gaat ook bijna onmiddellijk in de regelmodus. Wat moet je doen? Natuurlijk wil je een prachtig afscheid regelen voor je dierbare, een passend afscheid van hem of haar.
Voordat je over deze belangrijke zaken gaat nadenken is het belangrijk om eerst het overlijden te melden bij de (huis)arts. Pas als de arts het overlijden heeft vastgesteld kunnen de volgende stappen worden gezet. Hoe gaat een overlijden melden in zijn werk? Dit leggen wij hieronder stap voor stap uit:
Neem de tijd als er iemand is overleden
Het eerste belangrijke om te onthouden is dat je niet overhaast gaat handelen.
Geef jezelf en je naasten eerst de tijd en ruimte om het verdriet te verwerken en afscheid te nemen van je dierbare. Het is tenslotte niet niets waar je mee te maken krijgt. Ga bij je overleden dierbare zitten, breng verslag uit aan familie en vrienden en neem de tijd om met je dierbare te praten. Luister vooral naar je behoefte. Doe wat op dat moment goed voelt. Als je voelt dat je er klaar voor bent neem dan contact op met de dienstdoende arts. Indien er sprake is van een overlijden in een ziekenhuis of verpleeghuis, hoef je zelf geen contact op te nemen met de arts. Het ziekenhuis-of verpleeghuis personeel zal dit voor je regelen.
Als je alleen bent en niet weet met wie je contact moet opnemen, neem dan contact met ons op. Wij komen dan direct naar je toe om te helpen.
Een overlijden melden aan een arts
Zodra je contact hebt opgenomen met de arts, komt hij of zij bij je langs om het overlijden te bevestigen. Dit gebeurt doormiddel van een overlijdens verklaring welke de arts aan u overhandigd. Deze verklaringen bestaan uit twee delen: verklaring A en verklaring B.
De verklaring A is het eerste deel.
Hierin staat wie de overledene is en de datum van overlijden. De arts vermoedt dat de persoon een natuurlijke dood is gestorven. Als het overlijden bijvoorbeeld een ongeluk of euthanasie betreft dan wordt de gemeentelijke schouwarts erbij betrokken. Is het nog niet helemaal duidelijk?
Dit begrijpen we heel goed. Bel ons en we begeleiden je door het gehele proces.
Verklaring B is het tweede deel van de papieren die u overhandigd krijgt.
Deze verklaring wordt naar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gestuurd, welke gegevens verzamelt om de frequentie van bepaalde doodsoorzaken bij te houden. Zo houdt het CBS precies bij hoeveel Nederlanders er in een bepaald jaar door een natuurlijke of niet-natuurlijke oorzaak zijn overleden. Ook houdt het CBS bij hoeveel mensen in welke woonplaats en op welke leeftijd aan een bepaalde ziekte zijn overleden.
Overlijden melden bij de gemeente
Nadat de A- en B- verklaringen zijn opgemaakt, moet het overlijden officieel worden gemeld bij de gemeente. De aangifte van overlijden wordt gedaan bij de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden. Na dat de arts de overlijdensakte heeft opgesteld en afgegeven heeft kunt u contact met ons opnemen. Uitvaartverzorging Puur Westland gaat je verder helpen bij het aangeven van overlijden bij de gemeente.
De gemeente geeft vervolgens de overlijdensakte af. Ook wordt er door de gemeente een verlof tot
crematie of
begraven afgegeven. Zodra de akte van overlijden en het verlof binnen zijn kan de overledene worden begraven of gecremeerd. Dit kan vanaf 36 uur (1,5 dag) na het overlijden tot uiterlijk de zesde werkdag na het overlijden.
Na de aangifte van overlijden
Nadat het overlijden is aangegevenen, kan de uitvaart besproken worden. Bij Uitvaartverzorging Puur Westland staan we je bij vanaf het overlijden tot na de uitvaart. U kunt op elk moment van de dag of nacht contact met ons opnemen. Wij komen op de afgesproken tijd naar je toe voor de eerste afspraak.
Wij hechten veel waarde aan rust, tijd en aandacht. We komen meestal één of meerdere keren per dag bij u langs. Wij zijn er voor jou en je familie in deze moeilijke tijd.